Slip fokus på karakterer
og præster bedre

Desto vigtigere resultatet af en opgave eller en eksamen er for dig, desto vigtigere er det, at du slipper fokus fra karakteren, da du vil præstere markant bedre. Hvorfor gør du det og hvordan griber du det an?

Er du en af de mange studerende, der fokuserer på karakterer? Så snart du går i gang med en skriftlig opgave, eller når eksamensperioden går i gang, så begynder tankerne at kredse, om de karakterer du ønsker at opnå, eller frygter ikke at kunne indfri.

Der kan være utallige fornuftige grunde til, at karakterer fylder meget i din bevidsthed. Et bud kunne være, at du skal bruge et bestemt gennemsnit til at komme ind på dit drømmestudie. Uanset hvor gyldig din grund er, så hjælper dette fokus dig ikke.

Slip fokus på slutresultatet

Når du fokuserer på karakteren, altså slutresultatet, så virker det uoverskueligt at nå i mål med det ønskede resultat, hvilket igangsætter en masse negative bekymringer. Bekymringer som, ”jeg kan ikke finde ud af det og så går det dårligt til eksamen,” sætter sig som nervøsitet i kroppen og forstyrrer dit faglige fokus, hvilket gør det svært at arbejde med stoffet.

Forestil dig en løber der har fået til opgave at løbe helt ud til fyrtårnet i det fjerne. Da løberen får øje på fyrtårnet og den strækning han skal tilbagelægge, så virker det uoverskueligt at nå helt derud. Løberen gør sig en masse bekymringer, om hvordan han skal nå i mål. Disse bekymringer fylder som en mental dødvægt, der hæmmer hans løbepræstation. I værste fald giver han op, da han er mentalt blokeret.

Et skridt af gangen

Som eksemplet ovenover illustrerer, er et alt for stort fokus på målet hæmmende for en god præstation. I stedet for at spejde på slutresultat, skal løberen sænke blikket og holde fokus på sit løb. Han skal med andre ord gøre sin verden lille og og tage et skridt af gangen. Således udnytter han sine kræfter bedst muligt og kan nå i mål uden at snuble.

Det samme gælder dig. Stop med at spejde på slutresultatet i det fjerne. Gør i stedet din verden mindre ved at sænke blikket på opgavens næste og mest nødvendige skridt. Fortsæt sådan, et skridt af gangen, indtil du når i mål med opgaven. Når du arbejder på opgaven med følgende metode, har du de bedste forudsætninger for at opnå en god proces og levere det bedst mulige resultat.

Rigtig god fornøjelse!