7 gode råd til en produktiv læsedag

Her får du 7 gode råd til en produktiv og udbytterig læsedag, som er understøttet af forskningen på området. Disse råd skal sikre, at du passer på dig selv undervejs, så du har nok energi til selve eksamen.

Af cand.mag. i psykologi Anna Stelvig


Tip #1: Læs max 8 timer om dagen
Betragt en læsedag som en arbejdsdag på 6-8 timer, inklusive pauser. Du skal betragte det at læse til eksamen på lige fod med et arbejde. Du starter læsedagen på et bestemt tidspunkt og afslutter dagens opgaver på et bestemt tidspunkt. En fast struktur giver dig mulighed for at være fokuseret og effektiv, når du læser, og slappe helt af, når du har fri. Særligt det sidste er vigtigt for dit energiniveau – og som regel også fornøjeligt!

Tip #2: Hold pauser
Husk at holde pause på 5-10 minutter hver time. Læg også en længere frokostpause på 45 minutter ind.

Tip #3: Drop multitasking
Beslut dig for kun at lave én ting af gangen. Forskning viser, at multitasking resulterer i ineffektivitet og flere fejl, fordi du vil for meget på engang.

Tip #4: Undgå udefrakommende forstyrrelser
Når du evner at arbejde uforstyrret, styrker det din indlæring og effektivitet markant. Sæt derfor din telefon på ”fly-mode”, sluk dit tv, luk ned for Facebook, Instagram, din mail, og hvad der nu ellers kan forstyrre dig.

Tip #5: Få rigeligt med mad og væske
Din hjerne har brug for energi for at arbejde optimalt. Spise cirka hver 3. time, så du opretholder en stabil blodsukkerbalance og holder energiniveauet oppe.

Tip #6: Undgå slik og søde sager
Sukker giver et kortvarigt kick, men efterfølgende øger det bare din træthed. Har du brug for noget sødt, kan du spise noget frugt.

Tip #7: Bevæg dig
Når du laver fysisk aktivitet, gør du hovedet fri af tanker og bekymringer og opsamler ny energi til din læsedag. En gåtur i rask tempo er ligeså godt som en tur i motionscentret.